Ce au în comun „Harry Potter”, „Stâpânul Inelelor” și „Mica Sirenă”? Pe lângă faptul că fac trimitere la o lume fantastică, sunt titluri ale unor cărți care au fost transpuse și pe marile ecrane, în producții cinematografice de succes. Și, totuși, câți dintre fanii filmului „Harry Potter” au citit și cărțile cu același nume?
Odată ce apare producția cinematografică adulții și mai ales copii sunt tentați să aleagă filmul în favoarea cărții. Un studiu din anul 2011 arată că, în Statele Unite ale Americii, 25% dintre americani au văzut toate filmele, însă numai 18% au citit și cărțile care au stat la baza lor.
Dacă vă confruntați și voi cu aceeași situație, vă prezentăm câteva argumente la care puteți apela pentru a-i convinge pe cei mici să aleagă lectura înainte de a se așeza în fața ecranului pentru a viziona povestea eroilor preferați.
În primul rând, transpunerea cărții în film nu este întotdeauna 100% exactă și uneori detaliile esențiale lipsesc de pe marile ecrane. Dacă cel mic va citi înainte cartea, atunci va putea vedea producția cinematografică cu un ochi critic, va putea fi el însuși regizorul pentru că își va imagina acțiunea și personajele prin filtrul propriu. Îi puteți chiar sugera că, citind cartea înainte, va merge la film ca un expert, putând să evalueze mult mai bine munca regizorului și a actorilor decât prietenii săi care nu au ales lectura.
În al doilea rând, cartea oferă o perspectivă detaliată asupra personajelor, personalității acestora și motivațiilor lor, lucruri pe care filmul le poate omite. Astfel, cel mic va înțelege mai bine de ce eroul principal sau personajul negativ acționează într-un anumit fel.
Apoi, momentul de maxim interes în orice poveste este finalul, care poate fi dedus în mod firesc din desfășurarea poveștii sau poate contrazice acțiunea în ansamblu, fiind neașteptat. Dacă celui mic nu îi place să fie suprins, atunci poate opta să citească înainte de a vedea filmul. Dacă însă îi place suspansul, îl puteți încuraja să citească povestea după ce a văzut-o pe marile ecrane. În esență, ceea ce contează este ca el să-și construiască în permanență relația cu lectura, indiferent de celelalte forme de divertisment pe care le alege sau ordinea în care face lucrurile. De asemenea, există și varianta finalurilor triste, în care cartea citită înainte ne ajută să trecem mai ușor peste nefericirea personajelor. Nu trebuie să uităm nici de faptul că regizorul alege uneori să schimbe finalul, acesta fiind diferit de ceea ce era în carte. Dacă se întâmplă acest lucru, fiți entuziasmați. Tocmai vi s-a oferit ocazia construirii unor dezbateri interminabile cu cel mic pe tema schimbării. O discuție ulterioară ca paralelă între carte și film ar fi binevenită și l-ar ajuta să își construiască un discurs bazat pe argumente pertinente.
Vă dorim vizionare și lectură plăcută!
Sursa foto: www.cnn.com
Autor: Gabriela Ursu