În ultimele zile ale lui februarie am pornit la drum în nordul țării, către copiii din localitatea Tășnad, județul Satu Mare. Pentru că distanța a fost mare, am zburat, nu pe un dragon, așa cum se spune în povești, ci cu avionul. Cele 1.000 de cărți pe care urma să le donăm copiilor au ajuns și ele cu succes la destinație datorită partenerilor noștri de la Sameday Courier.

   Ziua imediat următoare, dis de dimineață, am fost primiți cu mărțișoare de domnul Cristian Moldovan, directorul Promat Comimpex, partenerul nostru local din partea Azomureș: “Trăind într-un orăşel de provincie şi, cunoscând realitatea economică şi socială a zonei, susținem iniţiativa Asociației Curtea Veche. Considerăm că lectura, cartea, reprezintă un bun material pe care ar trebui să şi-l permită mai ales copiii. Lectura primelor cărţi poate fi un punct de pornire  în devenirea lor viitoare și este important ca aceștia să aibă acasă propriul lor volum.” ne-a declarat acesta.

   După o scurtă vizită a companiei, am plecat spre Sala Unirea unde copiii ne așteptau deja nerăbdători să primească volumele în dar și întâlnirea cu Dan Ștefăneascu (pilot TAROM și iacăr acrobat).

   Ne-am bucurat mult că reprezentanții autorităților locale și-a făcut timp pentru a fi alături de cei mici pentru această întâlnire și suntem siguri că micuții au apreciat să poată asculta mesajele liderilor locali: Pataki Csaba din partea Consiliului Județean Satu Mare, Radu Bud din partea Prefecturii Satu Mare, Călin Durla din partea Inspectoratului Școlar General Satu Mare, Grieb Csaba din partea Primăriei Tășnad. Mulțumim mult pentru prezență doamnelor Manuela Bobârnac și Sophie Martin, din partea Ameropa Internațional, care au venit din Elveția special pentru acest eveniment.

17097531_864717973671077_7379903738020116464_o

 

   Un moment special pentru copii a fost interacțiunea cu Dan Ștefănescu (pilot TAROM, iacăr acrobat) care le-a povestit celor mici despre importanța lecturii pentru o carieră de succes. Mulți dintre aceștia au putut vedea pentru prima oară, cu această ocazie, imagini video surprinse de la bordul unei aeronave. Ne-au impresionat reacțiile copiilor care, mânați de curiozitate, ne-au întrebat despre modalitățile prin care pot ajunge și ei să urmeze o carieră în aviație. Credem că dacă un copil este ambiționat să își schimbe drumul în viață, atunci avem dovada că acțiunile noastre au efect benefic și ne motivează să continuăm.

17016058_864717450337796_7267444050227717140_o

 

   Discutând cu cadrele didactice, am aflat și care sunt greutățile cu care acestea se confruntă; despre problema numărului insuficient de profesori din localitate, mai ales în condițiile în care în școală sunt în procente aproape egale elevi români, maghiari și rromi. Pe de altă parte, cu doamna bibliotecară Adriana Hărdălău, coordonatoarea clubului de lectură pe care urmează să îl inființăm în localitate, am discutat despre relația copiilor cu lectura: “În general, copiii de aici sunt interesați de lectură, iar noi încercăm să le satisfacem curiozitatea, având o bibliotecă destul de bine dotată. Totuși, sunt și copii pentru care cartea primită astăzi este prima pe care o vor avea acasă, din cauza problemelor economice sau familiale cu care se confruntă.”

   Trebuie să vă mărturisim totuși că, față de alte localități pe care le-am vizitat și în care nu există nici măcar bibliotecă, în Tășnad cadrele didactice folosesc eficient resursele de care dispun. De exemplu, în Sala Unirea (fostul cinematograf din localitate) direcțiunea școlii organizează cu sprijinul primăriei spectactole de teatru pentru copii prin contractarea unor trupe din Satu Mare. În acest fel încearcă să mențină vie legătura copiilor cu arta și cultura.

   Le mulțumim tuturor celor care au făcut această inițiativă posibilă, ajutându-ne să aducem cărțile într-un nou colț de țară și sperăm să ne întoarcem cât mai curând aici cu atelierele NARATIV.

Pentru mai multe fotografii de la eveniment click aici.

17038525_864718367004371_1850023106035185608_o

 

Parteneri și sponsori:

azo