Zilnic citim ziare, anunțuri, subtitrări, indicatoare, meniuri, facturi sau liste de cumpărături. Chiar dacă nu petrecem ore întregi citind romanele preferate, lectura tot are un rol important în viața noastră. Pentru că facem asta de când ne știm, aproape că pierdem cu vederea importanța cititului și uităm că nu ne-am născut cititori, ci am învățat să fim.

Și micuții au nevoie de ajutorul nostru pentru a învăța, în special cei care au dizabilități care le îngreunează dezvoltarea fluenței verbale. Peste 80% din copiii cu dificultăți în învățare întâmpină și probleme legate de citit. Pentru a le fi de ajutor celor mici, vă propunem să parcugem împreună pașii de bază ai lecturii, să identificăm semnele prin care putem vedea la care dintre acești pași sunt probleme și, apoi, să învățăm împreună să le depășim.

  • Primul pas pe care îl facem înconștient este decodarea cuvintelor, momentul în care la vederea cuvântului, înțelegem ce înseamnă și cum se pronunță. În cazul în care observați că micuțul cititor nu face legătura între sunet și litere, nu înțelege cuvintele dacă sunt scoase din context sau citește lent, fără să țină cont de punctuație, înseamnă că întâmpină probleme în a decoda cuvintele.
  • Pasul următor este înțelegerea celor citite, toate cuvintele pe care le-am înțeles separat, capătă acum un înțeles de ansamblu; daca cel mic are probleme în a înțelege sensul unui text, nu poate să urmărească o idee din text sau nu se poate concentra pe cele citite, atunci o să aibă nevoie de un pic de ajutor în depășirea acestora.
  • Ultimul pas în lectură este reținerea celor citite, o operațiune complexă prin care creierul nostru reușește să organizese și să rezume informația citită și înțeleasă. Atunci când copilul nu reușește să înțeleagă textul din mai multe perspective sau nu poate să coreleze informațiile citite cu altele pe care le știe deja, se poate să întâmpine probleme în a reține cele citite.

Cu răbdare, atenție și sfaturi din partea unui specialist în domeniu, cel mic va învăța să citeasca fără probleme. Copiii cu dizabilități în citire pot depași probleme, mai ales dacă sunt identificate încă de timpuriu. Cei mici învață cum să le facă față pentru a deveni cititori adevărați, la fel ca oricare alt adult. Nici carierele în lumea literaturii nu sunt de evitat, scriitori precum Agatha Christie, F. Scott Fitzgerald sau Hans Christian Andersen s-au întâlnit și ei cu probleme în învățare, fiind dislexici, dar acest lucru nu i-a împiedicat să devină scriitori celebri pe care îi citim cu drag.

Autor: Sabrina Florescu