Pe 24 și 25 noiembrie 2018, Colegiul Național „Cantemir Vodă” din București a devenit spațiul de joacă al copiilor pasionați de citit la cea de-a patra ediție NARATIV – festivalul de lectură. Ca și în anii trecuți, ne-am propus să le arătăm celor mici că fiecare carte este o aventură gata să fie descoperită și adulților să le atragem atenția asupra faptului că cititorii se educă încă de la vârste foarte fragede. Nu te naști cititor, ci devii, în urma unui proces care începe, de cele mai multe ori, în familie.

Chiar dacă anul acesta festivalul a avut doar două zile, acestea au fost pline de activitati de neuitat pentru cei mici, cărora le-am propus să picteze, să cânte, să facă teatru, să se joace, să pună întrebări și să inventeze, toate acestea pornind de la cărți. Căci doar la NARATIV lectura și distracția merg mână-n mână! În total, au avut loc peste 50 de activități gratuite: ateliere pentru copii și conferințe pentru adulți.

47

Alături de voluntari am transformat sălile de clasă în spații pentru atelierele susținute de artiști în educație și pedagogi cu ajutorul volumelor “Cărțile copilăriei” și al rechizitelor primite de Herlitz. Pentru că hidratarea este foarte importantă atunci când vrei să ai putere pentru încă un atelier plin de distracție, i-am avut alături de noi pe cei de la Aqua Carpatica Kids. La inceput de iarnă au fost de mare ajutor ceaiurile calde și aromate oferite de partenerii de la Five O`Clock Tea.

Organizarea evenimentului din acest an a fost o provocare pentru noi, mai ales în privința finanțărilor. Mulțumim în mod special Kaufland România care a continuat să ne susțină și în acest an. Cu ajutorul lor am reușit să oferim continuitate proiectului din 2015 până în prezent.

134

La doar câteva zile de la festival, ne este deja dor de energia acestuia, de aceea vă invităm să parcurgem împreună firul evenimentului:

Începem cu Ora de povești, unde copiii de 3-6 ani alături de pedagogul nostru, Ioana Brătilă, se joacă împreună până alunecă în lumea din cărți și învață cum cititul poate fi relaxant și creativ. Cântă, își imaginează personajele și transformă povestea în funcție de imaginația fiecăruia.

Când batem la ușa următoare ne întâlnim cu Robert Neagoe, care împreună cu cei mici se distrează imporvizând pe versurile lui Shakespeare, la atelierul SHiEXPIR – improvizație și BodyPercussion. Aventura este continuată în format video la atelierul de BookTubing – Cum să faci o recenzie de carte pe YouTube, alături de Miruna Meiroșu, unde pasionații de vlogging au învățat noi tehnici de comunicare pe internet.

La Povești pe muzică e mare zarvă. Copiii au primit praf magic (nu vrem să stricăm magia, dar dacă vreți să faceți și voi acasă – o pungă de tărâțe de ovăz ajunge pentru împlinirea mai multor dorințe.) și se pregătesc să îl arunce în aer rostindu-și cu voce tare dorințe mici și mari, dorințe de aventurieri și zâne.

Pentru copiii pasionați de științe, în laborator am găsit-o pe Marie Curie cu ajutorul Alexandrei Culescu și a lui Erik Culescu, cei trei au prezentat chimia ca pe un fenomen distractiv prin intermediul baloanelor, luminilor si culorilor. De la atelierul Experiențial nimeni nu a plecat fără să știe ce este un atom și cum a fost descoperită radiografia.

Repede-repede, să nu întârziem la apel, intrăm în sala unde Augustina Vasile și Theodor Șovăială își desfășoară atelierul Tribunalul Personajelor. Ce vrei să fii – avocat, procuror sau judecător? Cât timp te gândești la asta, hai să facem o oprire și la atelierele LEGO SeriousPlay, unde copiii puțin mai mari sunt ghidați de Adrian Popescu în minunata lume a poveștilor reconstruite din piese Lego.

 

AsociatiaCurteaVeche_FestivalulNARATIV_LEGO_02.jpg

Continuăm călătoria cu Robinson Crusoe și Barna Nemethi în cadrul atelierului Jurnalistul de poveste. Aici ne transformăm toți în detectivi și punem la îndoială informațiile din carte. Oare câți kilometri sunt până în centrul Pământului? Cine e mai aproape de noi din punct de vedere temporal: Cleopatra sau piramidele din Egipt?

Cum descoperim o poveste, ce întrebări punem, cum găsim răspunsurile? Copiii au intrat imediat în joc, iar noi am intrat în sălile următoare unde ne întâlnim Georgiana Gerea și cu atelierele de Învățare rapidă. Copiii învață cum să învețe eficient și să rețină cât mai multe informații folositoare, iar cadrele didactice își exersează tehnicile de predare.

În program mai avem Storrytelling în germană cu Heidi și în engleză cu The Gruffalo – cu sprijinul Institutelor British Council și Goethe-Institut București. Cât despre storytelling în limba română, cei mici au avut parte de exerciții de improvizație, cu tehnici teatrale și au dezvoltat arta de a născoci povești prin metodele lui Keith Johnstone, Viola Spolin și Gianni Rodari, alături de pedagogul Răzvan Ropotan.

La un moment dat, in partea stângă ajungem la o ușă mică unde ne întâmpină Ștrumfii care își aniversează cea de a 60-a aniversare chiar la NARATIV. Aceștia nu ne întâmpină doar cu surprize, ci și cu un atelier de scriere creativă din care avem posibilitatea să le aflăm povestea. Delegația Valonia-Bruxelles a făcut posibilă întâlnirea celor mici cu îndrăgitele personaje albastre belgiene.

46705487_1275707692572101_8648465762064793600_n

Nora Neghină ne-a fascinat prin cuvintele și sinceritatea de care a dat dovadă atunci când a vorbit despre experiența sa de părinte care a trebuit să-și facă copiii să citească cu plăcere. Conferința sa transformat rapid într-o discutie deschisă cu cei peste 40 de părinți prezenți în sală.

Smaranda Nicolau ne-a condus spre BOOKOPOLY unde am petrecut câteva ore cu 30 echipe formate din părinte și copil care au lucrat cot-la-cot, s-au distrat și au învățat cum pot introduce lectura în activitățile zilnice de familie. Nu mică ne-a fost mirarea să aflăm că pentru mulți dintre copii acestea au fost primele pe care le-au petrecut citind împreună cu părinții lor!

Artele plastice nu au lipsit nici anul acesta din meniu, fie că vorbim despre Portretul unei pictorițe unde am pictat traiste de pânză împreună cu cei de la Aqua Carpatica Kids sau despre atelierul de Povești vizuale unde am descoperit povești orientale alături de Dana Dincă, culorile au fost în centrul atenției. Tot despre culori am discutat și cu personajele din cartea lui Robinson Crusoe pe care Alexandra Mihailciuc le-a adus la viață prin intermediul atelierului său.

46876135_1276603365815867_7458061558174711808_n

Cu Ulise ne-am întâlnit pe scenă, la atelierul de Actorie unde a fost pusă în scenă una dintre cele mai cunoscute scene din Odiseea. Valentina Popa a reușit să îi facă pe cei mici să se joace în mod organizat și să înțeleagă importanța repetițiilor, atenției și concentrării atunci când citești ceva.

Dacă era cineva care nu știa cum arată o bandă desenată, atelierul Lilianei Basarab sigur a clarficat aceste nelămuriri prin adaptarea Epopeii lui Ghilgameș la acest tip de material. Fiecare copil și-a personalizat mica bandă desenată cum și-a dorit și a inclus în ea ideile cele mai relevante pentru povestea pe care a vrut să o transmită.

La aventura din weekend au participat aproximativ 3.000 de participanți, o parte dintre aceștia a fost constituită din 14 grupuri școlare din provincie. Sunt elevi care au călătorit și câte 4 ore pe drum pentru a putea participa la activitățile din cadrul festivalului și ne bucurăm că am putut să le oferim această șansă! Bucuria cu care cei mici au sărit din autocar direct în ateliere ne motivează să continuăm cu proiecte dedicate tuturor copiilor din țară. Comunitățile care au participat anul acesta sunt: Sărulești, Urziceni, Ciocănești, Curcani, Râmnicu Vâlcea, Ploiești, Amărăștii de Jos, Budești, Brazi, Botești, Popești, Negoiești, Cuza Vodă și Pitești.

146

Festivalul s-a încheiat în pași de scrimă printr-o conferință pentru părinți și copii în care Ana Maria Brânză, campioana olimpică a României, a explicat prin propriul exemplu de ce lectura este necesară în viața unui sportiv și cum aceasta influențează cursul carierei.

46770489_1275705652572305_3870107039430606848_n

Toate zâmbetele, emoțiile și reîntâlnirile din cadrul NARATIV 2018 sunt strânse într-un album de fotografii pe pagina noastră de Facebook pentu a ne (re)aminti tuturor cât de importantă este lectura și cum aceasta ne poate schimba starea de spirit!

Acest proiect a fost posibil cu ajutorul celor 40 de voluntari implicați, printre care se numără angajații Libra Internet Bank, și a partenerilor cărora le mulțumim:

Narativ 2018_banda parteneri