Pe 29 iulie, în plin miez de vară, ne-am gândit să îi scoatem pe copiii din Târgu Mureș din dulcea amorțeală a vacanței și cu sprijinul Azomureș le-am adus atelierele NARATIV la ei în oraș. Titlurile din colecția ”Cărțile copilăriei” ne așteptau deja la destinație.

După peste șase ore de drum și ceva ambuteiaj între Sinaia și Bușteni, am ajuns la sediul fostei Uzine de materiale fotosensibile din Târgu Mureș pregătiți să le oferim copiilor o experiență de lectură inedită grație celor patru pedagogi dedicați și entuziaști.

Copiii între 8 -10 ani au participat la patru ateliere:

  • Atelier de storytelling pornind de la volumul „Alice în Țara Minunilor” sub coordonarea Răzvan Ropotan (pentru copii cu vârsta între 8 și 10 ani)

  • Atelier de scenografie „Mituri grecești” sub coordonarea Alexandra Culescu (pentru copii cu vârsta între 10 și 14 ani)

Atelier de debate „O mie și una de nopți” sub coordonarea Nae Șovăială (pentru copii cu vârsta între 10 și 14 ani)

  • Atelier de scriere creativă pornind de la volumul „Visul unei nopți de vară” sub coordonarea Ema Ignățoiu (pentru copii cu vârsta între 8 și 10 ani)

În pauza dintre ateliere copiii au făcut mai multe experimente chimice sub îndrumarea doamnei Lavinia Mureșan, inginer chimist cu o experiență bogată în predarea chimiei.

targu-mures-12

Înainte de a intra la ateliere, copiii au avut parte de câteva exerciții de mișcare și relaxare, sub îndrumarea entuziastului pedagog Nae Șovăială. Convinși că își pot lăsa părinții singuri pentru câteva ore, fără ca aceștia să facă vreo boacănă, copiii au intrat la ateliere, unde au desenat, au dezbătut acțiunile personajelor, au scris și au urmărit cu sufletul la gură peripețiile lui Alice, dar, mai presus de toate, au (re)descoperit plăcerea lecturii.

targu-mures-1

Dacă la scenografie au pictat și au făcut măști și decoruri inspirați de personajele din ”Miturile grecești”, la storytelling copiii au învățat să se raporteze mai liber la propria lor creativitate și au deprins o serie de resorturi narative accesibile prin care să se poată apropia de extraordinarele aventuri ale lui ”Alice în Țara Minunilor”. La scriere creativă au învățat să descrie un personaj, să povestească un vis și au compus poezii în echipă, iar la debate personajul principal a fost ciocanul de plastic cu care copiii au împărțit dreptatea între fascinantele personaje din ”O mie și una de nopți”.

targu-mures-2targu-mures-6

targu-mures-13

O mămică ne-a povestit că:

Pe noi nu ne-a atras faptul că sunt gratuite ci faptul că nicio editură sau asociație nu a mai organizat așa ceva la noi in oraș.

Noi suntem mari consumatori de carte și oricând se anunță din timp un eveniment din acest domeniu ne facem timp să venim. Am stat la unul dintre evenimente, în urmă cu ceva ani, de vorbă chiar cu doamna Iren Arsene și am aflat că e din Sighișoara. M-am bucurat foarte tare să aflu asta și să văd că își dorește mereu să se întoarcă de unde a plecat și să dea ceva comunității în care a crescut așa cum s-a întamplat și cu acest eveniment.” Un copil ne-a relatat cum a fost la atelierul de la debate. 

Copiii l-au apărat pe Efrit spunând că 700 de ani închis intr-un vas l-au făcut să își piardă mințile și să facă lucruri inimaginabile ceea ce îl fac nebun și deci nu vinovat până la capăt.” 

Pedagogul l-a descris pe Efrit ca având ochii ca niște sori și dinți ca niște munți. Copiii au concluzionat că el nu poate să fi avut aceste caracteristici decât dacă devorase înainte multe alte galaxii și deci este clar vinovat.

Copiilor nu le-a venit să creadă când s-au terminat atelierele și, după câteva ore în care s-au zbenguit, s-au jucat, au experimentat, descoperind că cititul poate fi cea mai frumoasă aventură, aproape că nu voiau să ne lase să plecăm. Dar ne aștepta un drum lung până la București, unde trebuia să ne întoarcem pentru a organiza alte activități menite să facă din lectură cea mai frumoasă experiență cu putință. Vestea bună e că sperăm să revenim la Târgu Mureș cu și mai multe ateliere, de data asta în cadrul unui festival.

Pe noi, ziua petrecută la Azomureș ne-a încărcat cu energie și ne-a dat idei noi pe care abia așteptăm să le implementăm cât mai curând.

Le mulțumim tuturor celor implicați în proiect: sponsori și parteneri, pedagogi și voluntari, copiii și părinții care au participat! Atmosfera a fost minunată și abia așteptăm să revenim la Tg. Mureș cât mai curând. Dacă vreți să vedeți mai multe poze de la eveniment, dați click aici