Cititul crește speranța de viață cu aproximativ 2 ani! La această concluzie au ajuns experții de la Universitatea din Yale în urma unui studiu realizat în anul 2016 și publicat în revista „Social Science and Medicine”. Cercetarea s-a bazat pe un eșantion de 3,635 de americani cu vârsta de 30 ani și a demonstrat că persoanele care citesc mai mult de 3,5 ore pe zi au cu 23% mai puține șanse de a muri în următorii 12 ani. În cazul celor care acordau lecturii mai puțin de 3 ore pe zi, rata mortalității scădea cu 17%. Mai mult, conform experților, light reading-ul, lectura de suprafață, despre care am discutat în acest articol, are efect numai dacă cititorii petrec 7 ore pe zi parcurgând materiale facile ca ziarele sau revistele. Pentru ei, rata mortalității scade numai cu 11%.

   Pe lângă o viață mai lungă, între paginile cărților citite se regăsesc și alte beneficii, precum îmbunătățirea stării generale de spirit. În urma unui studiu din Marea Britanie, bazat pe un eșantion de 4,164 de adulți, s-a ajuns la concluzia că cei care citesc măcar 20 de minute pe zi se simt cu 20% mai mulțumiți de propria viață. În opoziție, persoanele care nu optează să petreacă citind acest interval de timp au cu 28% mai multe șanse decât ceilalți de a suferi de depresie. De asemenea, 1 din 5 cititori afirmă că lectura îi ajută să combată singurătatea.

   Josie Billington, Senior Lecturer and Deputy Director la Center of Research into Reading, care a coordonat studiul din Marea Britanie susține că: “Lectura nu numai că îi ajută pe cititori să înțeleagă aspecte complexe ale vieții, dar îi face să își reamintească de activități plăcute pe care obișnuiau să le facă și deprinderi mai vechi, pe care încă le posedă, ajutându-i astfel să-și redobândească sensul vieții și să-și definească locul pe care îl ocupă în lume”.

   Mai mult, lectura potrivită poate însemna sprijin în momentele în care starea generală de spirit nu este foarte bună, metoda fiind denumită biblioterapie. Aceasta se referă la utilizarea unor cărți de specialitate, dar ușor de parcurs, care să ajute cititorul să-și rezolve probleme precum: lipsa de încredere în sine, negativismul, stresul post-traumatic, anxietatea, dificultățile de comunicare sau bolile de alimentație (anorexia, bulimia). Astfel de cărți sunt utile mai ales în perioada preadolescenței și adolescenței, dar și la vârsta adultă. De asemenea, pentru persoanele care apelează la terapeuți, efectele tratamentului pot fi îmbunătățite dacă în paralel aceștia parcurg cărțile potrivite. Atenție însă, astfel de titluri trebuie recomandate de un specialist în conformitate cu vârsta pacientului.

   Așadar, asemenea vrăjitorilor, care apelau la cărți pentru a utiliza magia, și cititorul pasionat poate dezvolta prin lectura potrivită abilități nebănuite și își poate îmbunătăți calitatea vieții. Condiția este de a avea încredere în magia cărților!

   Noi vrem să descoperim ce se ascunde în paginile cărții de pe noptieră și sperăm că și voi veți face la fel. Spor la citit!

Sursa foto: www.sheknows.com

Autor: Gabriela Ursu