Joi, 15 septembrie, am plecat odată cu răsăritul soarelui spre Murighiol în județul Tulcea unde urma să dăruim cărți copiilor din localitate ca urmare a unui gest frumos realizat de Raluca Gold-Fuchs din New York în memoria bunicului ei Timofte Ivan.

După ore, elevii din comună s-au strâns cu toții, de la cei din clasa pregătitoare până la cei din clasa a VIII-a, și au pornit spre căminul cultural, unde ne-am întâlnit, am citit și am povestit alături de doamna Iren Arsene, fondatorul și președintele asociației noastre. Am învățat ce înseamnă o odisee și prin ce aventuri a trecut Ulise, cum apar cărțile și de cum putem să ne activăm imaginația citind.

Drumul lung ne-a fost cu mult răsplătit de frumusețea locului și parcă am descoperit o bucățică ruptă din Rai! Am întâlnit copii frumoși, senini, inocenți, dornici să vorbească, dar care nu au cărți acasă, care nu știu încă să citească și, din păcate, care riscă să fie integrați într-un învățământ simultan. Unii dintre ei ne-au povestit cum citesc acasă singuri, alții dimpotrivă, ne-au spus că nu au cărți deloc. Unii visau să devină designeri vestimentari, în timp ce alții vor să continue tradiția de pescari. Ne-am bucurat împreună de viselelor și i-am încurajat cu ce am putut mai mult, deși nu știm câți dintre aceștia și le vor împlini având în vedere statisticile care arată faptul că doar 2% din elevii care învață la sat ajung să studieze ulterior la o universitate din oraș. Cu siguranță, însă, cărțile primite și faptul că acum fiecare dintre ei are cel puțin o carte acasă, doar a lui, va conta enorm de mult și acest lucru ne emoționează.

murighiol-poza

I-am înregistrat pe cei mici discutând, iată câteva impresii:

”Imi place să citesc, dar nu prea am cărți acasă.” ne-a spus timid o micuță care frunzărea cartea primită.

”Copiii școlii noastre fac parte, majoritatea, din familii defavorizate, iar puține sunt momentele în care primesc o carte. Mulțumim din suflet doamnei Raluca Gold-Fuchs pentru faptul că s-a gândit la noi, îmi exprim speranța că într-o zi poate o să ne cunoaștem și vă asigur că sunt bine venite și că în timp rodul lor se va vedea” Adina Leonte, profesor de Limba și Literatura Română.

”Eu nu am cărți acasă care să-mi placă, avem doar dicționare în spaniolă pentru că părinții sunt în Spania.” Daniel, clasa I

”Eu am doar cărți de colorat acasă… nu am avut până acum niciuna de citit!” Bodgan, clasa I

Donația din comuna Murighiol face parte din programul național de lectură „Cărțile copilăriei„, proiectul „Adoptă o școală” prin care oameni minunați și implicați din toate colțurile lumii oferă resursele necesare educației prin lectură pentru elevii care au nevoie de ajutor sau pentru instituțiile de care îi leagă amintiri frumoase.

În Murighiol s-a născut și a trăit toată viața bunicul doamnei Raluca Gold-Fuchs, domnul Timofte Ivan. Pentru că situația financiară nu i-a permis educația de care avea nevoie, acesta a fost nevoit să munceacă de la vârsta de 12 ani alături de tatăl său, ca pescar. Cu toate acestea, și-a dorit mereu ca toți copiii să meargă la școală și să primească educația de care el nu a avut parte și a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a face acest lucru realitate. Acum, nepoata dumnealui a dus și mai departe dorința bunicului, asigurând tuturor elevilor din comună șansa unui viitor mai bun.

”În memoria lui venim cu această donație, în speranța că nici un copil din Murighiol și din satele arondate acestuia să nu fie analfabeți” ne-a povestit doamna Raluca Gold Fuchs, căreia îi mulțumim pentru încrederea acordată și pentru interesul cu care a privit inițiativa noastră de promovare a lecturii.

Le dorim tuturor copiilor din frumosul Murighiol un an școlar cât mai bun, în care să învețe lucruri noi, să citească de și cu plăcere și să se dezvolte frumos și abia aștetăm să auzim noutăți de la clubul de lectură pe care doamna Adina Leonta îl va coordona!

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment click aici.