Știați că anul acesta la NARATIV- Festivalului de lectură pentru copii ne pregătim cu peste 100 de activități în doar 4 zile? Ne-am întrebat unde puteam găsi un loc liniștit și spațios în care să susținem numeroasele ateliere pentru copii, părinți și profesori… vrem să le oferim celor mici un loc care să îi inspire și să îi protejeze, un loc în care poveștile să prindă viață.
Se spune că, în weekenduri, școlile sunt cel mai bun loc de joacă. Clopoțelul nu mai anunță orele, ci dă startul la aventură! Pe table nu mai sunt lecții, ci povești cu zâne, iar băncile încep să povestească nenumăratele lor peripeții. Așa că ne-am hotărât ca cea de-a doua ediție a festivalului NARATIV să aibă loc la Școala Centrală București. Aici vom putea să cântăm, să desenăm și să povestim în sălile special amenajate pentru fiecare atelier în parte.
Școala Centrală București este o instituție de învățământ preuniversitar cu un renume care continuă să dăinuie, atât prin arhitectura și schimbările majore care au avut loc de-a lungul vremii, cât și prin absolvenții recunoscuți nu doar național, ci și internațional. Aceasta s-a impus inițial în peisajul social şi cultural al Capitalei ca instituție dedicată educației fetelor care aparțineau elitei bucureștene, fete de neam boieresc sau fiice ale unor înalţi demnitari, personalități precum: Eliza Leonida – Zamfirescu, considerată una dintre primele femei inginer din lume; Maria Teohari, prima femeie astronom din România; Zoe Dumitrescu- Buşulenga, critic literar; scriitorii Adrian Păunescu și Horia – Roman Patapievici sau actrițele Tamara Buciuceanu – Botez, Maia Morgenstern, Oana Pellea. Este, de altfel, cunoscută participarea Primelor Doamne ale ţării la festivităţile de premiere ale elevelor merituoase, începând cu Elena Cuza în 1865 și continuând cu Reginele României.
Instituția a fost construită printr-o rezoluție a lui Barbu Știrbey în 1851, iar arhitectura clădirii a fost realizată de Ion Mincu, clădirea devenind monument de arhitectură clasificat și păstrându-și un loc reprezentativ în patrimoniul urbanistic al Bucureșiului. Abia așteptăm să fie spațiul de întâlnire pentru cei aproape 1000 de participanți la Festivalul nostru!
Autor: Andra Moldoveanu
Surse de informații: aici și aici