Pregătirea pentru viaţă se bazează pe importanța lecturii şi antrenamentul creierului pentru absorbirea de cunoştinţe, oferind copiilor resurse pentru un viitor de succes, şi, alături de ele, mersul pe bicicletă antrenează trupul pentru o viaţă sănătoasă şi armonioasă. Organismul are nevoie ca mintea şi trupul să se dezvolte şi să funcţioneze împreună. Cu toate acestea, cunoaşterea şi sănătatea sunt două mari probleme în societatea românească.

Alături de Alteţa Sa Regala Principele Nicolae al României, campionul naţional Alex Ciocan şi ciclişti pasionaţi din mediul de afaceri, am străbătut România, din Sighetu Marmaţiei până în Constanţa, pentru a promova cititul şi sportul, dar şi pentru a strânge fondurile necesare unor donaţii de carte şi înfiinţări de cluburi de lectură în mediile defavorizate.

Am traversat 13 judeţe în care am organizat evenimente speciale cu ajutorul comunităţii locale în oraşele: Sighetu Marmaţiei, Dej, Cluj Napoca, Alba Iulia, Sibiu, Braşov, Sinaia, Bucureşti, Călăraşi, Constanţa.

„Ideea de a traversa România pe bicicletă mi-a apărut în vis de 4 ori. După cea de-a treia oară am crezut că este un semn şi am privit această idee că fiind una realizabilă. La o săptămâna după aceasta, visul s-a repetat pentru a patra oară, ceea ce m-a făcut să iau în serios acest lucru. În ziua următoare m-am întâlnit cu unul dintre donatori, care şi-a oferit sprijnul său financiar, ceea ce mi-a dat motivaţia şi inspiraţia de a demara acest proiect pe care până atunci îl consideram unul nebunesc. Prin urmare, din acea zi, eu şi Asociaţia Curtea Veche, am decis să ne asumăm această misiune. Atât proiectul, cât şi cauza în sine, îmi sunt foarte dragi. Este foarte important ca cei din jur să conştientizeze importanța lecturii, mai ales pentru că fiecare părinte se va confrunta cu el pe măsură ce tehnologia se dezvoltă şi apetitul celor mici pentru citit poate să scadă. Nu numai că ducem o luptă împotriva tehnologizării, dar în România există comunităţi unde copiii nu au avut niciodată ocazia să îşi poată achiziţiona o carte. 53,3% dintre români au probleme de alfabetizare şi, prin urmare, scopul „Cărţile copilăriei pe bicicletă” este să obţinem susţinerea necesară pentru a putea implementa proiectul la nivel naţional. Educaţia este o investiţie în viitor, iar prin intermediul donaţiilor şi a cluburilor de lectură dorim să creştem procentul copiilor cu probleme de alfabetizare din România, oferindu-le şansa pe care fiecare dintre ei o merită.” declara Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României despre implicarea în proiectul „Cărţile copilăriei pe bicicletă”.

A DOUA ZI: 22 APRILIE

Cu ocazia vizitei în Sighetu Marmaţiei, Asociaţia Curtea Veche alături de ASR Principele Nicolae al României a continuat campania de donaţie „Cărţile copilăriei în fiecare casă” şi a oferit 675 de volume elevilor de la Şcoala Gimnazială nr. 10 şi Şcoala Gimnazială G. Coşbuc.

Evenimentul a avut loc cu sprijinul Rotary Club Sighetu Marmaţiei Voievodal şi Asigurări Allianz-Ţiriac, miercuri, 22 aprilie, începând cu ora 11.00, la Sala Polivalentă. În cadrul donaţiei de carte au luat cuvântul: Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României, Iren Arsene (preşedinte, Asociaţia Curtea Veche), Ciprian Cuceu (preşedinte, Rotary Club Sighetu Marmaţiei Voievodal), Mariana Scubli (Asigurări Allianz-Ţiriac).

ziua-2-tur

A TREIA ZI: 23 APRILIE

S-a încheiat cu bine cea dintâi şi cea mai dificilă etapă a turului ciclist caritabil “Cărţile Copilăriei pe bicicletă.” Plutonul de ciclişti din care au făcut parte şi ASR Principele Nicolae al României, Alex Ciocan, campion naţional la ciclism, Iren Arsene, Preşedinte al Asociaţiei Curtea Veche, a pornit la ora 9 dimineaţă din Sighetu Marmaţiei, având de parcurs cea mai lungă distanţă din întregul traseu –154 km până la Dej.

ziua-3-tur

A PATRA ZI: 26 APRILIE

La intrarea în Sibiu, plutonul a fost întâmpinat cu mult entuziasm de o mare de ciclişti sibieni, care ne-au însoţit până la punctul de întâlnire din Piaţa Mare. În faţa Primăriei din Sibiu, plutonul a fost primit cu braţele deschise de către primarul interimar al oraşului, Astrid Fodor, şi de alţi membri ai administraţiei oraşului, precum şi de părinţi şi copii dornici să-şi arate dragostea pentru citit şi sprijinul pentru cauza noastră. Doamna Iren Arsene, preşedinte al Asociaţiei Curtea Veche, s-a adresat celor prezenţi la întâlnire:

“Copilul care citeşte devine adultul care gândeşte. Legătura dintre lectură şi dezvoltarea intelectuală a oricărui copil este demonstrată. Am iniţiat această strângere de fonduri pentru că, dacă o editura sau o asociaţie nu poate singură să schimbe ceva la nivel naţional, este important să se ştie că oricine poate schimba ceva la nivel individual sau la nivelul comunităţii locale. Această acţiune a noastră este doar un punct de plecare şi un mod de a sensibiliza comunităţile faţă de educaţia copiilor.”

ziua4-tur

A CINCEA ZI: 27 APRILIE

Cicliştii noştri fundraiseri au avut parte de un mic respiro pe care l-au folosit, fireşte, pentru a face o fapta bună – cu ocazia vizitei în Sibiu, Asociaţia Curtea Veche a continuat campania de donaţie „Cărţile copilăriei în fiecare casă” şi a oferit 300 de volume elevilor de la Şcoala Gimnazială Nr. 4 Sibiu.
Evenimentul a avut loc cu sprijinul Bizza (Metropolis) şi Curtea Veche Publishing începând cu ora 11.30, la Sala de Sport a Şcolii Gimnaziale nr.4 Sibiu.

În cadrul donaţiei de carte au luat cuvântul: Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României, Iren Arsene (preşedinte, Asociaţia Curtea Veche), Smaranda Bălan (managing partner Bizza – Metropolis), Manuela Vrancea (învăţătoare şi coordonatoarea clubului de lectură al Şcolii nr 4), Gabriela Maniu (director, Şcoala Gimnazială nr. 4 Sibiu).

S-a vorbit despre importanța lecturii, despre plăcerea lecturii, copiii au fost cu toţii de acord că cititul şi sportul sunt foarte importante în vieţile lor, ba chiar au mărturisit că le plac ambele! Avem o bănuiala că generaţia asta ştie mai multe decât lasă să se înţeleagă.

ziua5-tur

A ŞASEA ZI, 28 aprilie:

Fie ploaie fie vânt, plutonul pedalează înainte. Dimineaţă la ora 9, în ciuda vremii mai puţin prietenoase, plutonul a plecat din Sibiu. 145km şi aproape 10 ore mai târziu, „Cărţile Copilăriei pe bicicletă” a ajuns la Braşov. Ne-a bătut vântul, norii ne-au urmărit pretutindeni şi pe alocuri ne-a şi plouat, dar plutonul nu s-a lăsat desurajat, dimpotrivă, cicliştii au fost cu atât mai motivaţi să răzbească printr-una din cele mai dificile etape ale traseului.

Norii şi ploaia nu le-au stat în cale nici Braşovenilor pasionaţi de pedalat şi o mare comunitate de ciclişti din partea Asociaţiei Braşovul Pedalează a decis să ni se alăture de la intrarea în oraş până la punctul de întâlnire, din Piaţa Sfatului.

ziua6-tur

A ŞAPTEA ZI: 29 aprilie

În ciuda ploii care ne-a însoţit pe tot drumul, ne-am bucurat de o primire extrem de călduroasă la adăpostul Centrului Cultural din Sinaia, unde a avut loc o discuţie şi un moment de lectură.

De astă dată, cititorul desemnat a fost Alex Ciocan, care i-a delectat pe copii cu un fragment din Peter Pan.La un moment dat, spre plăcerea noastră dar mai ales a copiilor prezenţi la eveniment, Primarul Sinaiei, domnul Vlad Gheorghe Oprea, i s-a alăturat lui Alex şi împreună, cei doi au citit povestea pe roluri, interpretând cu mare fler personaje precum Peter Pan şi Căpitanul Hook. Îi mulţumim domnului Primar că ne-a distrat şi pe noi şi pe cei mici, dar mai ales îi mulţumim că ne-a amintit că o poveste bună citită cu voce tare e prilej de amuzament şi pentru adulţi, nu numai pentru cei mici.

Momentul de lectură improvizată nu a fost singura surpriză din Sinaia – dintre premiile oferite de sponsorii noştri DHS şi Herlitz, de astă dată toate cele 5 ghiozdane pline cu rechizite Herlitz au fost câştigate de 5 fetiţe pe nume Maria. Asta cu siguranţă pentru că dragostea de poveşti împărtăşită de Regina României al cărei nume îl poartă câştigătoarele noastre este molipsitoare, mai ales la umbra Pelişorului.

ziua7-tur

A OPTA ZI: 30 APRILIE
Şi aici, la intrarea în oraş dinspre Otopeni, ne-am întâlnit cu o numeroasă comunitate de ciclişti care au pedalat alături de noi până la punctul de întâlnire din Parcul Herăstrău pentru a promova importanța lecturii şi a sportului în viaţa copiilor, dar şi a Bucureştenilor adulţi.

Fundraiserii Bucureşteni care au călătorit alături de noi din Sighetu Marmaţiei şi până înapoi în Capitală au fost întâmpinaţi de familii cu felicitări, cu câte un buchet de flori pe ici pe colo, dar mai mult decât orice, cu mândrie nemăsurată! Şi în fond, cine n-ar fi mândru? Bucureştiul a marcat, pentru unii dintre membri plutonului de ciclişti, aproape 800km pedalaţi deja prin întreaga ţară!

La eveniment ni s-au alăturat şi membri ai Familiei Regale a României, cărora le mulţumim pentru sprijinul oferit ASR Principelui Nicolae al României şi Asociaţiei pe parcursul aventurii noastre: ASR Principesa Moştenitoare Margareta, ASR Principele Radu şi ASR Principesa Maria ai României ne-au întâmpinat pe toţi la întoarcerea în Bucureşti, au făcut cunoştinţă cu cicliştii şi au stat de vorba cu copiii prezenţi la eveniment.

În cadrul evenimentului de primire au luat cuvântul domnul Nicolae Petrovan, Prefectul Capitalei, care i-a lăudat pe ciclişti pentru curajul lor, doamna Iren Arsene, preşedinte al Asociaţiei Curtea Veche şi ASR Principele Nicolae al României.

Bicicletele şi ghiozdanele pline cu rechizite oferite în cadrul turului ciclist caritabil de către sponsorii noştri DHS şi Herlitz au ajuns, în Bucureşti, la copiii de la Fundaţia Viaţa şi Lumina.

ziua8-tur

A NOUA ZI: 2 mai

După o zi bine-meritată de pauză pentru cicliştii noştri muncitori, pe 2 mai, plutonul „Cărţile Copilăriei pe bicicletă” a pornit spre Călăraşi. Nici de astă dată vremea nu a ţinut cu noi, în schimb cicliştii din Călăraşi s-au dovedit a fi aliaţi de nădejde împotriva ploii. Am fost întâmpinaţi la intrarea în oraş de cea mai mare comunitate de ciclişti din toate cu câte ne-am întâlnit până acum pe traseul nostru din Sighetu Marmaţiei.

Nu numai cicliştii din Călăraşi au înfruntat alături de noi ploaia, ci şi Primarul oraşului şi toţi cei care ne-au aşteptat în dreptul statuii Regelui Carol I, în ploaie şi în vânt. Dincolo de emoţia acestei primiri neaşteptate, am avut parte de un alt eveniment cu totul special când, în cadrul ceremoniei de primire, Primarul Municipiului Călăraşi, domnul Daniel Ştefan Dragulin, i-a oferit ASR Principelui Nicolae al României cheia oraşului.

ziua9-tur

Mulțumim tuturor sponsorilor și partenerilor fără de care acest eveniment nu ar fi fost posibil!
Pentru a vizualiza fotografiile din cadrul evenimentului click aici.