20 septembrie 2017, Jurnal de bord
Ora 9:30 – Te urci în mașină și pornești din București spre Chirnogi, județul Călărași. Niște copii norocoși urmează să primească „Viața în ritm de tenis„, cartea scrisă de Horia Tecău.
Ora 11:00 – Tragi aer în piept. Intri în sala de sport a Școlii Gimnaziale nr 1 din Chirnogi. Copiii îmbrăcați în uniforme școlare zâmbesc și-abia așteaptă să începem, nerăbdarea se vede în ochii lor. Ce urmează să se întâmple?
O donație de carte. Și nu orice donație, căci îl avem cu noi pe marele tenismen Horia Tecău, proaspăt câștigător al turneului de la U.S. Open, iar elevii au venit cu poza lui printată pe care o ridică în aer. Aplaudă.
Strigă “Ho-ri-a! Ho-ri-a!”
Apoi suntem anunțați că ne-au pregătit o supriză: un grup vine în față și ne cântă despre ciobănaș. Se uită spre Horia, se emoționează, unul din băieți e mai curajos și cântă direct la microfon, restul colegilor îl acompaniază, doamna învățătoare ține ritmul și îi ajută – muncă de echipă.
Ora 11:10 – Directorul școlii, Pană Stelică, ne urează bun venit și așa începe povestea. Fiecare invitat interacționează cu elevii în mod diferit: Ovidiu Maior din partea Azomureș le povestește despre importanța lecturii prin prisma băiețelului său Luca și a soției care e educatoare, Dan Niculae din partea Densit SRL este mândru că face parte din acest proiect și îi sfătuiește pe copii să citească pentru a-și dezvolta personalitatea:
“Consider că este necesară organizarea a cât mai multor astfel de evenimente în zonele rurale deoarece accesul la cărți noi este redus pentru copiii de la sat. Aici nu avem librării, biblioteca școlară are dotări limitate și cred că primul pas pentru ca elevii să citească este în primul rând să aibă cărți potrivite vârstei lor, care să le facă plăcere.”
Este prezent și primarul, care sprijină comunitatea și dorește să îi aducă pe copii la București la NARATIV – festivalul de lectură.
Ora 11:20: Urmează un moment-cheie cu doamna Iren Arsene, președintele Asociației Curtea Veche, care a reușit să îi facă pe copii să promită cu mâna pe inimă că vor citi în fiecare zi cel puțin 10 minute.
Ca să îi cunoască mai bine, i-a întrebat ce vor să devină.
Răspunsurile nu-s așa previzibile: mecanic, balerina, fortalist, cântăreață, învățătoare, polițist…
Ora 11:30 Momentul mult-așteptat: HORIA TECĂU. Campion. Erou. Model. Autor al cărții „Viața în ritm de tenis”, unde povestește cum a luptat pentru visul său. De ce e important să citești? Pentru că te schimbă, te ajută să evoluezi și să ajungi cu un pas mai aproape de viața pe care ți-o dorești.
Horia ne-a mărturisit că el pleacă mereu cu 6-7 cărți după el în turneu. În avion, în pauze, în timpul liber, atât el cât și alți colegi din lumea sportului citesc. Așa și-a dat seama cât de multe lucruri utile poți să înveți din cărți într-un ritm rapid și cum îți influențează ele modul în care percepi lumea.
Când îl vezi pe Horia vorbind cu atâta simplitate și naturalețe, nu îți vine să crezi că e una și aceeași persoană cu cea de la televizor, pe care a urmărit-o o țară întreagă. Poate că ne așteptam ca celebritatea să îl transforme într-un personaj distant, dar el e extrem de cald, zâmbitor și modest.
După Horia, urmează momentul artistic cu Andreea Lupescu.
Ora 11:50 – “Hai să închidem ochii și să ne imaginăm că suntem alături de Peter Pan și zburam printre nori!” Așa începe aventura pe tărâmul imaginației în Țara de Nicăieri unde există copaci în tot felul de culori, pitici magici, sirene și păsări flamingo. Andreea le citește din Peter Pan, îi întreabă cum arată universul lor și, la final, cântă alături de copii o coloană sonoră special creată pentru acest moment, ca un generic de final:
“Peter Pan zboară peste nori,
Zânele cântă în culori.”
Fiecare invitat le vorbește copiilor ca și când ar face parte din familie, asta se simte și se vede în priviri.
Urmează sesiunea de autografe cu bujori în obrăjori, dedicații și fâstâceli drăgălașe. Aici am pierdut noțiunea timpului.
La final, stăm de vorbă cu copiii ca să aflăm ce își doresc să devină când vor fi mari. Doi dintre băieți ne spun:
– Jucători de tenis.
– Și când v-ați hotărât?
– Acum. Azi. Înainte voiam să fim fotbaliști, dar după ce am vorbit cu Horia ne-am răzgândit.
În timp ce vorbim cu copiii și ne facem poze, vedem adulți care iau câte 3-4 cărți. E prima dată când ni se întâmplă asta. Știți, cărțile sunt pentru copii. Evenimentul este o donație. Înțelegem că e o ocazie unică să obțineți cartea lui Horia gratis cu autograf, dar să nu uităm de ce suntem aici: ca să le oferim un exemplu elevilor. Noi, adulții, ar trebui să le setăm niște standarde oneste.
De ce este important să citim?
Pentru că imaginația noastră nu are limite, pentru că putem să vedem lumea prin intermediul poveștilor, putem să ne regăsim în personaje și să ne propunem niște standarde ridicate. În fond, modul în care evoluează viața noastră este influențat și de cărțile care ne formează.
10 minute de lectură pe zi – cel puțin, bine?
Sperăm să putem conta pe sprijinul partenerului local și al primarului să putem aduce un grup de copii din Chirnogi la festivalul de lectură NARATIV de la București.
Acțiunea face parte dintr-un proiect amplu inițiat de Asociația Curtea Veche în cadrul programului național de lectură “Cărțile copilăriei” și desfășurat în comunitățile agricole în parteneriat cu Azomureș, cel mai important producător de îngrășăminte minerale din România. Îi mulțumim domnului Dan Niculae din partea Densit SRL pentru implicare. Transportul cărților a fost asigurat de partenerul nostru de încredere: Sameday Courier.
Pentru mai multe fotografii de la eveniment click aici.
Sponsori și parteneri