Donațiile de carte din cadrul proiectului „Cărțile copilăriei pentru comunități agricole”, desfășurat în parteneriat cu Azomureș, continuă și în 2017!

   “Ecourile pe care acest program le face deja în comunitățile rurale din România ne determină să rămânem partenerii Asociației Curtea Veche și în acest an. Am reușit să ajungem deja la câteva mii de copii care au avut șansa să fie martorii unor evenimente rare în comunitățile lor. Unii dintre ei au acum, pentru prima dată, o carte numai a lor și participă frecvent la un club de lectură organizat în școala lor. Sunt activități care pentru unii par banale, dar pentru comunitățile izolate din mediul rural reprezintă SPERANȚĂ. Am găsit deja tot mai multă deschidere și la partenerii noștri locali, distribuitorii îngrășămintelor Azomureș, un motiv în plus pentru care susținem programul național de lectură Cărțile Copilăriei” declara la începutul lunii ianuarie domnul Mihai Aniței, director general Azomureș.

   Având alături de echipa Azomureș,  joi, 26 ianuarie, am vizitat elevii Școlii nr. 1 Sânnicolau Mare (județul Timiș) și elevii Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica (județul Arad) cărora le-am oferit 2.000 de volume potrivite vârstei lor.

sannicolaumare_asociatiacurteaveche

   Am avut parte de două întâlniri memorabile și extrem de bine organizate cu sprijinul partenerului local, a domnului Mihai Tomoiagă de la Rodspectra Arad căruia îi mulțumim pentru primirea călduroasă și implicarea atentă în comunitate. Ne-am bucurat să aflăm că acesta a intrat în contact cu spiritul antreprenorial încă din adolescență, când a transformat o încăpere nefolosită a liceului într-un spațiu dedicat elevilor. De-a lungul timpului a mai avut diverse inițiative în comunitate și, în prezent este un lider local care își dorește să contribuie la proiecte care să motiveze generațiile tinere să rămână în localitate: “Educația contribuie la dezvoltarea societății, la valorificarea naturii umane și mai ales la asigurarea unui viitor mai bun pentru noile generații. Încurajez antreprenorii din România să se alăture campaniei inițiate de Asociația Curtea Veche, să sprijine promovarea lecturii pentru activarea imaginației și accesul la carte în comunitățile rurale unde poate sunt copii care nu au avut niciodată o carte a lor.” a declarat acesta vădit impresionat de privirea mulțimii de copii care îl privesc drept un model de reușită.

foto_mihai_tomoiaga_asociatiacurteaveche

   Evenimentele au avut loc în prezența ASR Principelui Radu al României și un mare număr dintre cărțile primite de elevi fac parte din colecția de cărți regale pe înțelesul celor mici care cuprinde titluri precum “Maria a României – regina care a iubit viața și patria” și “Mihai I – un rege cu onoare, loialitate și credință”. Copiii le-au primit emoționați și au stat minute în șir la coadă pentru un autograf din partea Alteței Sale Regale.

   Suntem convinși că acțiunea din această zi nu va rămâne fără rezultate pe termen lung, cu atât mai mult cu cât și autoritățile locale și-au arătat interesul și sprijinul: „Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Pecica pot spune că a fost un eveniment deosebit, pentru că mai multe personalități cunoscute au venit să le vorbească copiilor, încercând să le atragă atenția că viitorul lor, viitorul comunității din care fac parte, viitorul țării, depinde de dorința lor de lectură. Este într-un fel un barometru care măsoară cât de dezvoltate vor ajunge satele din România în viitor. Pentru că dacă nu consumăm carte, nu vom fi o țară dezvoltată” a declarat președinta asociației noastre, doamna Iren Arsene Mate.

  Pentru că am avut de parcurs o distanță considerabilă până spre Arad, mulțumim Sameday Courier că a preluat în locul nostru grija cărților până la destinație, Banat Car, membră Automobile Bavaria Group, pentru că ne-au oferit un vehicul BMW cu care am ajuns în timp util de la aeroport către copiii și Taverna Pecicana pentru găzduire și preparatele locale delicioase. Suntem bucuroși că am început noul an cu forte proaspete și cu donații lunare care se anunță în calendar! Dezvăluim deja următoarea deplasare: în luna februarie plecăm aproape de Oradea, vizităm elevii din localitatea Tășnad.

banatcar_asociatiacurteaveche

Pentru mai multe fotografii de la eveniment, click aici.

Parteneri și sponsori:

parteneri-07