Suntem învățați încă de mici că orice poveste începe cu “A fost odată…”, iar doamna Ramona Jakoby din Comlosu Mic, județul Timiș, este exemplul perfect al unei povești frumoase care a început cu un mesaj primit pe pagina noastra de Facebook.
Am remarcat încă din primele rânduri ale conversației că doamna Jakoby împărtășește misiunea noastră, crede că generațiile viitoare se pot schimba prin educație și lectură. Ne-a povestit cum împreună cu cei mici din sat vor să înceapă un club de lectură “Cărțile copilăriei” chiar în hambarul casei ei și ne-a cerut sprijinul. Câte hambare goale nu sunt în țară? Cărțile noastre așteaptă să fie trimise acolo unde un adult responsabil dorește să ofere șanse celor mici.
Vă redăm mai jos, pe scurt, câteva rânduri pe care ni le-a lăsat în speranța că va inspira și alți locuitori, din alte colțuri ale României, să ia inițiativa inființării unui club de lectură “Cărțile copilăriei” în comunitate. Dacă vă hotărâți, vă stăm la dispoziție cu sfaturi și resurse, nu trebuie decât să ne contactați.
“Când vine vorba de copii, cred că lectura are un rol definitoriu în formarea lor. Le dezvoltă limbajul – din nicio altă sursă, copiii nu-și pot dezvolta limbajul mai bine decât citind. Apoi, lectura este un izvor foare bogat de informații, le dezvoltă imaginația, gândirea… Copiii pot avea, acum, o ofertă imensă de carte dacă au la dispoziție biblioteci, cluburi de lectură, activități diverse. E important să aducem toate acestea în parcursul dezvoltării copilului. Dacă cititul, lectura vor fi importante pentru el, asta va decide singur, dar trebuie să îi oferim această șansă de a alege.
Personal, cred că lectura ar trebui să fie un element prezent în viața noastră, a fiecăruia. Și așa mi-a venit ideea de a înființa un club de lectură în hambarul casei. Acesta are o vechime considerabilă și, cu siguranță, nu va mai fi utilizat pentru destinația lui inițială. De copil, mă jucam foarte mult în hambarul bunicii, iar amintirile sunt dintre cele mai plăcute. E ceea ce ne-a determinat să amenajăm hambarul pentru copii, dar nu ne-am limitat la a-l amenaja. O vară întreagă, săptămânal, am organizat activități cu copiii în ceea ce am numit atunci „Căsuța din hambar”, în care am realizat tot felul de obiecte prin diferite tehnici de craft, am făcut pâine de casă, pizza, sandwich-uri haioase ori brioșe, am cusut ori am bricolat și a fost foarte plăcut. Apoi a trebuit să gândim alte activități și așa, am ajuns la picnicurile de lectură, cu cărți bune, multe perne, limonadă și film. Am muncit împreună cu copiii, am vopsit, am decorat, totul pentru a realiza un loc și o atmosferă plăcută.
De Asociația Curtea Veche am aflat de pe internet, căutând proiecte, oameni, experiențe care se pliază preocupărilor noastre menționate până acum. Urmăresc de ceva vreme, cu interes, activitățile Asociației, nenumăratele acțiuni de donare de carte, parteneriatele cu diverse instituții, firme, persoane publice. Mi-a placut tot ce am văzut și văd. Consider că e foarte important să aducem în „drumul” copiilor activități diverse, mijloace prin care să le realizeze, persoane, locuri care să le dezvolte formarea.
Când am luat legătura cu Asociația, mi-au răspuns foarte repede și cu multă răbdare mi-au explicat misiunea lor și cauza în care cred, faptul că sprijină implicarea unei persoane din comunitate. Vorba aceea – te învață să pescuiești. Iar metodologia pe care au realizat-o pentru cluburile de lectură este adaptată nevoilor copiilor și, astfel toate activitățile devin atractive și plăcute pentru copii. Am primit deja din partea Asociației colecția „Cărțile copilăriei” care ne va fi foarte utilă în cadrul „Hambarului cu carte” și ne-am apucat de citit. Feedback-ul a fost pozitiv, copiii sunt dornici să continue și am toată încrederea că se va crea un grup cu care vom continua lectura mult timp de acum încolo. Sigur, acum sunt încurajați de părinți care raspund pozitiv la astfel de activități în perioada vacanței, dar cred că, prin metodologia specifică, le vom cultiva plăcerea de a citi. Beneficiez și de ajutorul unor dascăli din Jimbolia care activează atât în școală, cât și la clubul copiilor ori la biblioteca orășenească. Ne gândim la a susține fiecare dintre noi astfel de ateliere. Ne-am pregătit mult pentru a crea atmosfera, pentru a ne simți bine și au fost trei ore în care au citit, au vorbit public, și-au imaginat, au creat, au râs etc. Mi-a plăcut, le-a plăcut și mai vor!
M-ar bucura mult dacă tot mai mulți părinți ar face ceva concret pentru a le insufla copiilor sentimentul că pot găsi plăcere, bucurie în lucruri simple, frumoase. Cititul e unul dintre ele. Ne este la îndemână și îl putem face zilnic.”