Curtea Veche Publishing continua promovarea lecturii in randul copiilor. Proiectul “Cartile copilariei” va cuprinde in anul scolar 2013/2014 o serie de intalniri cu elevi si parinti in scoli din toata tara. Primul eveniment din Bucuresti va avea loc joi, 19 septembrie 2013, incepand cu ora 17.00, la scoala Gimnaziala “Ferdinand I” din Bucuresti (B-dul Garii Obor nr. 16, sector 2), cu participarea ASR Principelui Radu.
Intrarea este libera.
In cadrul acestor evenimente, ASR Principele Radu si reprezentantii editurii Curtea Veche vor vorbi despre importanta cititului si va prezenta programul de lectura alternativ propus de Curtea Veche Publishing prin colectia “Cartile copilariei”, o serie de repovestiri pe intelesul copiilor ale marilor opere literare. Evenimentul de joi, 19 septembrie, va cuprinde si un moment de lectura sustinut de actrita Smaranda Nicolau, pedagog teatral.
Inca din prima zi a anului scolar, ASR Principele Radu si reprezentantii Curtea Veche Publishing s-a intalnit cu sute de elevi si parinti din Adjud si Buzau la deschiderea anului scolar pentru a vorbi despre importanta cititului.
Romania este, in acest moment, la coada clasamentului in Uniunea Europeana privind numarul de carti citite pe cap de locuitor. Peste jumatate din cetateni (53.3%) au dificultati de intelegere a ceea ce citesc, situandu-se pe ultimul loc din Europa la acest capitol (cf. Comisiei Europene). Desi peste 50% dintre absolventii de studii liceale nu promoveaza examenul de bacalaureat, Romania este printre putinele tari din Uniunea Europeana care nu ofera elevilor programe de lectura adaptate nivelului lor de intelegere. Piata de carte din Romania este una dintre cele mai mici din Europa, suma medie anuala cheltuita de un roman pe carti fiind de 5 euro.
“Evident ca dificultatile economice nu vor permite ca noi sa ne comparam cu alte tari in ceea ce priveste puterea de a cumpara, insa aici nu vorbim despre a cumpara carti ce costa sute de euro, ci despre carti ce au aproape acelasi pret ca painea si care sunt, intr-un anume fel, painea de care copiii au nevoie pentru a fi atat de puternici si de mari pe cat ne dorim noi sa ajunga.” (ASR Principele Radu al Romaniei)
Eforturile Curtea Veche Publishing sunt pe termen lung si au inceput cu un an in urma, prin lansarea unei colectii de carti speciale – “Cartile copilariei” – si organizarea atelierelor de lectura “Clasicii repovestiti” in intreaga tara.
“Numarul cititorilor de carte a scazut ingrijorator in Romania ultimelor doua decenii. Tot mai putine volume ajung in mainile copiilor si adolescentilor, tot mai putine titluri se asaza in biblioteca de familie a contemporanilor nostri. (…) Familia Regala a Romaniei de astazi crede ca ignorarea cuvantului tiparit intre copertele cartii este o vulnerabilitate a natiunii si a patriei. Parinti, aduceti cartea aproape de copiii vostri! Asa cum au nevoie de iubire, de soare si de familie, cei mai mici romani au nevoie de carti, pentru a se intregi, ca oameni.” (ASR Principele Radu al Romaniei)
Despre proiectul “Cartile copilariei”
Proiectul a inceput in 2012, prin lansarea colectiei “Cartile copilariei”, o serie de repovestiri ale marilor opere literare, prezentate intr-o forma atractiva si adaptate nivelului de intelegere al copiilor cu varste intre 8 si 14 ani. Fiecare dintre volume apare impreuna cu un mesaj catre parinti semnat de ASR Principele Radu. incurajandu-i pe cei mici sa ia contact de la varste fragede cu versiunile simplificate ale marilor opere literare, parintii le pot deschide copiilor apetitul pentru lectura, un apetit ce va putea fi dezvoltat cu usurinta la varste mai mari. Printre titlurile publicate pana in acest moment se numara: “Peter Pan”, “Aventurile lui Sherlock Holmes”, “Marile sperante”, “Black Beauty”, “Cocosatul de la Notre-Dame”.
In prima parte a anului 2013, Curtea Veche Publishing a organizat o serie de ateliere de lectura pentru copii, numite “Clasicii repovestiti”, ce s-au desfasurat timp de patru luni in sapte orase, atingand peste 650 de copii.
In aceasta toamna, proiectul “Cartile copilariei” continua prin Campania “Cartile copilariei in fiecare scoala” si Campania de donatie de carte “Cartile copilariei in fiecare casa”, ce au ca suport platforma online http://www.curteaveche.ro/cartilecopilariei/.