Credem în schimbare graduală și profundă. Accesul la carte este numai o parte a problemei. Pentru a deveni cititori, copiii au nevoie de sprijin din partea școlii, din partea familiei, din partea comunității. Ca să ne asigurăm că toți copiii, indiferent de proveniență, au parte de bucuria unei cărți citite de plăcere, a unei cărți alese, am creat un sistem de sprijin care se bazează pe aceste elemente.
DONAȚII DE CARTE ÎN ȘCOLI
Identificăm și donăm volume noi de repovestiri după clasicii literaturii către acele comunități a căror nevoie este prioritară – comunități rurale, cu acces redus la resurse, rată crescută de abandon școlar, rată scăzută de promovare la examinări naționale.
CLUBURI DE LECTURĂ
Punem la dispoziția educatorilor și liderilor spirituali locali resurse educaționale pentru înființarea de cluburi de carte în școli și în comunitate, inclusiv o metodologie alternativă pentru cluburile de lectură, axată pe dezvoltarea gândirii critice a copiilor.
LECTURA ÎN FAMILIE
În fiecare comunitate pe care o atingem, promovăm cele 25 de minute obligatorii de lectură pe zi, mizând pe familii pentru a contribui la exersarea lecturii și la motivarea pe termen lung a copiilor față de cititul de plăcere.
DONAȚII DE CARTE
Fiecare donație se bazează pe următorii trei piloni:
SPONSORI
Contribuția sponsorilor acoperă costurile cărților și costurile logistice ale donației. Mai multe despre sponsorii noștri.
PARTENERI LOCALI
Liderii comunității locale ne ajută să organizăm donația – amenajează spațiul pentru donație, adună copiii, se ocupă de distribuția cărților către bibliotecile școlare locale și copiii care nu au putut fi prezenți la eveniment.
SPRIJINUL COMUNITĂȚII
Avem mereu parte de sprijin din partea instituțiilor locale (Primăria, Școala, Biserica) și a liderilor comunității pentru organizarea de donații de carte.
CLUBURI DE LECTURĂ
Cluburile de lectură urmăresc dezvoltarea sustenabilă a obiceiului de lectură în fiecare comunitate în care donăm.
PROFESORI VOLUNTARI
Cluburile sunt înființate la cerere, în școlile către care s-au donat cărți, de către profesori voluntari care doresc să organizeze un club de lectură ca activitate extra-curriculară.
METODOLOGIE UNICĂ
Metodologia noastră originală pentru desfășurarea cluburilor integrează conceptul de joacă în activitățile de lectură și dezvoltă capacitatea copiilor de a învăța să învețe. Ghidul cluburilor de lectură este oferit gratuit tuturor profesorilor voluntari.
EVALUARE CENTRALIZATĂ
Punem la dispoziția profesorilor care conduc cluburile de lectură proceduri și formulare de evaluare periodice pe care apoi le centralizăm pentru a măsura rezultatele și impactul cluburilor asupra cititorilor în devenire.
LECTURA ÎN FAMILIE
Nu subestimați puterea exemplului!
CITIM ÎMPREUNĂ
25 de minute de lectură pe zi reprezintă minimul necesar pentru formarea unui obicei al lecturii de către cei mici. Îi încurajăm pe părinții, bunicii și frații sau surorile mai mari să conducă prin exemplu și să transforme aceste 25 de minute în timp valoros, petrecut în familie.
ACTIVITĂȚI DE LECTURĂ ÎN FAMILIE
Pentru a face cele 25 de minute de lectură mai distractive, le propunem adulților să organizeze tot felul de activități prin care să sporească și mai mult motivația de a citi a celor mici.